Hogyan válasszunk bölcsődét?

Amikor helyet választunk a kicsinek, mindenképpen fontos végiggondolni az alábbi kérdéseket:

Mennyi időre szeretnénk elhelyezni a gyereket? Olyan helyet keresünk, ahová tartósan, akár 1-2-3 évig is járhat, amit akkor is folytathat, ha netán a következő évben sem veszik fel óvodába vagy csak alkalmilag szeretnénk elhelyezni valahová?

Nem gond-e, ha még nem szobatiszta a kicsi? Pelenkázzák-e őket és figyelik-e egyenként napközben többször is, hogy kell-e pelenkát cserélni? Ha időközben kezd bilire szokni a kicsi, támogatják-e a szobatisztaságra szoktatást, ha szól a gyerek, hogy wc-re kell mennie, mennek-e vele, segítenek-e neki?

Figyelembe veszik-e az egyéni szokásokat? Nem tiltják-e a cumit, cumisüveget, ha arra van szüksége a gyerekünknek, lehet-e otthonról hozott kabalát bevinni, azzal aludni?

Odafigyelnek-e arra, hogy rendesen eszik-e a gyerek, milyen az étkezési rend? Vannak olyan gyerekek, akik látszólag jól érzik magukat a bölcsiben, de az evést teljesen negligálják, ezzel tüntetnek az új rendszer ellen. A jobb helyeken odafigyelnek rá, hogy a gyerek minden étkezésnél egyen, segítenek neki, ha még nem elég önálló, de elfogadják a kicsi ízlését is, nem etetik meg vele, amit nem szeret és nem tukmálják rá az utolsó falatot is a tálból.

Mivel tölti a gyerekek a napot, milyen a napirend? A bölcsődékben nincsenek kötelező foglalkozások, azonban lehetnek olyan programok, amik színesebbé teszik a gyerekek napjait, fejlesztik őket. Például a torna, a rajzolás, gyurmázás, gyöngyfűzés, mondókázás és egyéb kreatív foglalkozások már másfél-két éves korban érdekesek lehetnek. Az igazán jó helyeken ezek nem kötelezőek, aki nem akar, nem vesz részt benne, de idővel minden gyerek megkedveli őket.

Mennyit vannak a szabadban, levegőn? Ezzel általában nincs gond, ha jó az idő, délelőtt és délután is 1-1 órát kiviszik a kicsiket. Sok helyen azonban a téli-őszi időszakban elhanyagolják a kinti játékot, pedig ilyenkor is szükség van szabad levegőre.

Milyenek az alvási szokások? Mi az eljárás, ha egy gyerek 3-4 órát akar aludni és mit csinálnak a nem alvókkal? Hol alszanak a gyerekek? Kiságyban? Matracon? Kempingágyon? Kell-e saját ágyneműt vinni? Figyelembe veszik-e az egyéni alvási szokásokat (csak cumival, meseolvasásra stb.)?